Налазите се | У Риму представљена књига ВЕНАЦ ОД ТРЊА ЗА ДАНИЛА КИША

У претходна два дана је главни град Италије, Рим, био домаћин значајном књижевном догађају посвећеном делу једног од најистакнутијих српских писаца – Данила Киша. Трибина је окупила истакнуте интелектуалце из Србије и Италије и била је прилика за разматрање Кишовог доприноса италијанској и европској књижевности, као и за унапређење културних веза између ова два народа.

Главни повод за овај сусрет било је друго издање монографије Венац од трња за Данила Киша аутора Миливоја Павловића, објављене на италијанском језику у сарадњи са издавачком кућом „Oltre il Mare“ и Службеним гласником. Професор Павловић је на трибини нагласио да је Данило Киш јединствена културна и књижевна појава, која се истиче способношћу да пружи уверљиве естетске одговоре на друштвене изазове данашњег времена.

Монографија Венац од трња за Данила Киша преведена је на мађарски и француски језик, док су тренутно у току преводи на још три језика. Овом приликом је директор Службеног гласника Младен Шарчевић предао избор књига из српске књижевности катедри за јужнословенске језике римског универзитета La Sapienza.

Делегација Службеног гласника имала је значајне сусрете и радне састанке са Милом Михаиловић, преводитељком и уредницом на телевизијском каналу RAI Uno, као и са Ернестом Гремезом, главним и одговорним уредником италијанске издавачке куће „Moon edizioni“. На тим сусретима договорени су будући пројекти, који ће додатно ојачати културну сарадњу између Србије и Италије.

Директор Шарчевић позвао је италијанске пријатеље да буду гости Службеног ласника на предстојећем сајму књига у Београду, чиме би се наставила размена књижевних и културних вредности између ова два велика културна наслеђа.